עיצוב פנים מוזהב ידידותי לגיל השלישי
מאת: דבורה צרויה – מעצבת פנים


האם אתם מתכננים לבנות בית חדש או חושבים על שיפוץ הבית? אם כן, האם הרעיונות שלכם לעיצוב הבית עכשיו, יהיו מתאימים ונכונים גם לעתיד? האם תרצו להמשיך ולהתגורר בביתכם במשך הרבה שנים ובפרט בגיל השלישי?
כדאי לנצל את ההזדמנות ולהקדיש מחשבה נוספת כיצד הבית ימלא את תפקידו נאמנה גם לעת זקנה. עבור מרבית המבוגרים עיצוב הפנים של ביתם עשוי להיות גורם מכריע בתפקוד עצמאי יומיומי לאורך שנים.

עיצוב פנים המסוגל ליצור סביבה תומכת לאדם המבוגר המודרני,  תוך שימת לב לפרטים שימושיים הם המפתח לכך.
לדוגמא, ידית של דלת, לכאורה, אביזר פשוט,  אולם אם נבחן את פעולתה, נראה, כי ידית בעלת צורה עגולה פחות נוחה, מידית של דלת בעלת צורה מוארכת. שימוש בידית מוארכת יעילה גם אם משתמשים בה בידיים רטובות, או כאשר ניגשים לדלת כששתי הידיים תפוסות, ניתן לפתוח את הדלת עם הזרוע.
אנשים בכלל, ובפרט מבוגרים וקשישים זקוקים למקום נוח, בטוח ומותאם להרגלים ולעיסוקים היומיומיים, כך שלא תיפגע איכות חייהם וירגישו מוגנים. אחת הדרכים להגברת הרגשה של ביטחון אצל המבוגר היא הגנה על הפתחים בבית. התקנת תריסים וסורגים בחלונות, ושימוש בדלתות חוץ בעלות מיגון ומנעולים אמינים.

תאורה נכונה מונעת סכנה
תאורה היא מרכיב משמעותי מאד שיש להתחשב בו בתכנון למבוגרים. והסיבה העיקרית היא כיוון שלמבוגרים נדרש לפחות פי שלוש עוצמת אור מאשר לבני 20-30. כמוכן, קיימת אצל מבוגרים רגישות גבוהה יותר לשינויים קיצוניים בעוצמת האור. סנוור עלול להיות מסוכן. לכן, מומלץ להאיר בתאורה המתפזרת באופן אחיד, להשתמש בעמעם (DIMMER), להימנע מתאורה נמוכה וממוקדת כדוגמת ספוטים.
תאורה באזורי קריאה, לצד המיטה, בחדרי רחצה, באזורי עבודה, כמו במטבח ובחדר עבודה, צריכה להיות מספקת וטובה. תאורת לילה במקום מרכזי בבית, שאינה מסנוורת, מסייעת מאד בבטיחות ההליכה בשעות הקטנות שלפני הזריחה. תאורת חירום למקרה של הפסקת חשמל כדאי למקם ליד המדרגות (אם יש) במטבח ובסמיכות לדלת היציאה מהבית.

תאורה טבעית, המאירה את הבית בשעות היום, מעניקה ערך מוסף גבוה במיוחד. ידוע, שהכנסת אור טבעי אל הבית באמצעות הרחבת פתחים חלונות ודלתות מסייעת במניעת דיכאון אצל מבוגרים. כמו כן, אור טבעי הוא מקור טוב לויטמין D שעוזר בספיגת סידן. לדוגמא, כדאי להפנות את גב המיטה מתחת לחלון המכניס אור טבעי כך שקריאת ספר במיטה בשעות היום היא חוויה נעימה. מומלץ למקם אזורי קריאה ועבודה בקרבת חלון או דלת המחדירים אור טבעי.

שימוש במכשירי חשמל יהיה נגיש ונוח כאשר השקעים יהיו ממוקמים בגובה שמעל השולחן ( 75-80 ס"מ) וימנעו כאבי גב מיותרים. עדיף ומומלץ להוסיף שקעים בקיר לפי הצורך ובצורה מסודרת על פני שימוש בחוט מאריך המשתרך על הרצפה ועלול לגרום למעידה.
מעברים וכניסות אל הבית ובתוכו כדאי להרחיב לפחות לפתח חופשי של 80 ס"מ כדי לאפשר מעבר של כיסא גלגלים.

משטחי הריצוף בבית רצוי שיהיו בעלי טקסטורה לא מבריקים ולא חלקים. כשבחדר הרחצה נשתמש בריצוף למניעת החלקה (non-slip) ,  אם חפצתם בשטיחון בחדר הרחצה רצוי כזה שנדבק לרצפה למניעת החלקה, התקינו ידיות אחיזה מעוצבות המותאמות לשאר האביזרים בחדר הרחצה. אפשר להוסיף ספסל בנוי בתוך המקלחת אם המקום מאפשר זאת. כדאי מאד לסגור את אזור המקלחת במקלחון זכוכית עם אטמים בחלק התחתון כך שמובטחת יציאה מהמקלחת למקום יבש. מושב אסלה המותקן בגובה  45-50 ס"מ (5-10 ס"מ מעל הגובה הסטנדרטי) יסייע מאד בישיבה והתרוממות נוחים למבוגרים.

ריהוט מתאים מקל על החיים
בבחירת רהיטים בכלל, ובמערכות ישיבה בפרט, כדאי לבדוק שהרהיט בנוי ממסגרות קשיחות המעניקות תמיכה ויציבות ליושב בו. כדאי שגובה המושב יהיה 45-48 ס"מ  ועומקו המרבי 50 ס"מ, גובה משענת היד 63-66 ס"מ וצורתה בולטת קדימה מהמושב על מנת שתישא את משקל היושב ושתתמוך בישיבה ועמידה ממנו באופן עצמאי ללא עזרה נוספת. כריות ישיבה צפופות וקשיחות תומכות ומקלות בעמידה וישיבה כך שחלק המושב התחתון לא ישקע מעבר לגובה הברכיים של היושב. משקל הרהיטים צריך להיות סביר כך שניתן להזיזם בעת הצורך. כסאות נערמים מאד נוחים ומקובלים בשימוש ועם זאת יש לשים לב שמבנה הכסא יהיה חזק דיו ורגליו יציבות וקיימת בו משענת יד תומכת לישיבה ועמידה בטוחים.
אחסון פונקציונאלי ונוח של בגדים וחפצים ניתן להשיג באמצעות ארונות עם דלתות הזזה. היתרון הבולט בדלתות אלו שאין צורך לזוז אחורה בזמן הפתיחה של הארון מה גם שהדלת אינה "גונבת" את מקום הפתיחה מחלל החדר. בנוסף, קיימים כיום מנגנונים אשר פותחים את דלתות הארון הגדולות והמאסיביות בצורה חשמלית, באמצעות לחיצה קלילה ופשוטה על הדלת, או אם על ידי שלט רחוק אותו ניתן למקם בכל חלל בבית.
זרוע מיוחדת המאפשרת הגעה אל בגדים התלויים על קולבים במעלי הארון, וכן מנגנון פרזול מיוחד, המאפשר את הורדת כל קולבי הבגדים יחדיו מטה אל גובה המשתמש והחזרתו לגובה רגיל בתום השימוש.

מטבח נגיש ונוח
אנשים מבוגרים נמצאים הרבה זמן בבית וחלק לא מבוטל מזמן זה במטבח. המטבח מהווה את מרכז הבית בכל גיל. בישול, אפייה, אכילה, אחסון, שימוש במכשירי חשמל, האזנה למוסיקה, יש כאלו שאוהבים גם לצפות בשידורים ובתכניות שונות במטבח. מטבח נוח פונקציונאלי עם פתרונות מתקדמים מבטיח הקלה אמיתית בהתנהלות היומיומית בו. ידוע, שבמטבח קיים משולש האביזרים החשובים: כיריים כיור ומקרר, עם משטחי עבודה ביניהם. ככל שמשטחי העבודה יהיו גדולים יותר כך ההליכה בין האביזרים תהיה מרובה יותר ומעייפת. לכן, למבוגרים כדאי לצמצם את המשולש ולהתפשר על משטחי עבודה קטנים יותר. כדאי לשקול להתאים את גובה משטח השיש לגובה בני הבית (בעיקר המבשל העיקרי).

השתדלו להימנע ממדרגות בכניסה ובמבואה לבית, מומלץ לתכנן כבש בשיפוע של עד שמונה אחוזים. הציבו ספסל ליד דלת הכניסה המוסיף פינה של חמימות לחברים שמבקרים לשיחה קלה, ובעיקר יסייע לכם כשאתם באים עמוסים, להניח את החפצים ולחפש את המפתח.

לסיכום
סביבת מגורים שנותנת מענה ותומכת ביכולותיו של המבוגר היא בעלת איכויות חברתיות ונפשיות גדולות לאין שיעור. בסביבה כזו נעלם כלא היה התסכול בחוסר ההתאמה המהווה תזכורת תמידית למגבלותיו.
תכנון סביבה ביתית באופן אוניברסאלי, בעלת אלמנטים בעיצוב פנים המתאימים למספר סוגי אנשים בעלי יכולות פיזיות שונות ומשתנות בכל גיל יהיה נוח לשימוש בחיי היומיום לכולם בהווה כמו גם בעתיד.
השקעה בעיצוב עם מחשבה עתידית על הגיל השלישי בהחלט מוכחת כהשקעה נכונה.

כותבת המאמר היא: דבורה צרויה. מעצבת פנים
בוגרת המגמה לעיצוב פנים באקדמיה לעיצוב ויצ"ו חיפה, אדריכלות ועיצוב פנים במכללה להנדסה אורט בראודה בכרמיאל.
מהנדסת חומרים לשעבר, בוגרת אוניברסיטת בן גוריון.
לתאום פגישת הכרות ללא כל התחייבות.
טל' 052-4438163 www.tsruya-design.com

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support